5 tips voor de aanschaf van zonnepanelen

Als u over wilt gaan op de aanschaf van zonnepanelen, dan is het erg lastig om erachter te komen welke zonnepanelen het beste bij u passen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten zonnepanelen.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Er zijn twee verschillenden soorten zonnepanelen die geschikt zijn voor particulier gebruik: de mono- en de polykristallijn zonnepanelen. Ze bestaan uit hetzelfde materiaal, namelijk silicium, maar het productieproces verschilt erg per soort zonnepaneel. Hierdoor zien de twee soorten zonnepanelen er ook anders uit.

Hieronder staan 5 tips die aangeven waar u aan zou moeten denken voordat u overgaat tot de aankoop van zonnepanelen, zodat u voor u de beste zonnepanelen kunt vinden.

 

1. Materiaal

De verschillen tussen de twee zonnepanelen:

  • monokristallijn: deze zonnepanelen bestaan uit één kristal. Hierdoor wordt het hele oppervlak van het paneel gebruikt om zonlicht op te vangen. Ze zijn over het algemeen zwart tot donkerblauw van kleur. De monokristallijn zonnepanelen hebben het hoogste rendement van de zonnepanelen die tot dusver ontwikkeld zijn, wat inhoudt dat bij deze panelen de meeste stroom wordt opgewekt van het opgevangen zonlicht.
  • polykristallijn: deze zonnepanelen bestaan uit meerdere grove kristallen. De kleur is doorgaans blauw/paars met een soort patroon van gebroken scherven erin. Het rendement van deze panelen ligt lager dan die van de monokristallijn zonnepanelen.

2. Wp (Wattpiek)

Met Wp wordt aangetoond wat het maximale vermogen van de zonnepanelen is, dus het rendement. Er zijn zonnepanelen met verschillende vermogens, dus is het belangrijk dat u van tevoren weet hoeveel Wp de zonnepanelen hebben, die u zou willen hebben en hoeveel Wp u nodig hebt.

3. Aanschafprijs

De monokristallijn zijn duurder dan de polykristallijn zonnepanelen. Maar hier staat wel tegenover dat de monokristallijn zonnepanelen ook meer rendement hebben dan de polykristallijn zonnepanelen.

Bij de aanschafprijs moet je niet alleen kijken naar de kosten van de zonnepanelen, maar naar de algehele investering. Er komen namelijk ook nog kosten bij voor:

  • bekabeling
  • omvormer
  • montagemateriaal
  • eventuele aanpassingen in de meterkast

4. Terugverdientijd

Ook de terugverdientijd verschilt per zonnepaneel, al is het verschil minimaal. De terugverdientijd wordt namelijk bepaald door de aanschafprijs en het rendement.

Bij bijvoorbeeld de monokristallijn zonnepanelen is de aanschafprijs hoog, maar ook het rendement is hoog. Zo zullen de zonnepanelen zich redelijk snel terug verdienen. Bij de polykristallijn zonnepanelen is de aanschafprijs lager, maar ook het rendement, dus zullen deze zonnepanelen er iets langer over doen om zichzelf terug te verdienen.

5. Garantie

De garantie van zonnepanelen verschilt per onderdeel. De verschillende onderdelen met de bijbehorende garanties zijn:

  • Zonnepanelen: er zijn twee soorten garanties voor de zonnepanelen zelf, de opbrengstgarantie en de productgarantie. De opbrengstgarantie houdt in dat als het vermogen van een zonnepaneel snel en buitensporig daalt, u in aanmerking komt om deze garantie te gebruiken. De productgarantie gaat over het zonnepaneel zelf. Als deze kapot gaat, wat zelden voorkomt, kunt u deze garantie gebruiken.

Beide garanties lopen gemiddeld van 10 tot 25 jaar.

  • Omvormer: de omvormer heeft een garantie van ongeveer 5 jaar, maar is bij de meeste leveranciers wel (tegen een vergoeding) uit te breiden naar 10 jaar .
  • Complete installatie: de garantie voor de complete installatie bedraagt over het algemeen 1 à 2 jaar.

Voordat u overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen is het verstandig dat u eerst bij de leverancier informeert naar de garantievoorwaarden.

Overgaan tot aankoop

Als u dus over wilt gaan tot de aankoop van zonnepanelen, houdt dan rekening met bovenstaande tips. Dat kan u helpen bij de perfecte zonnepanelen vinden. Als u toch nog wat onzekerheden heeft, schakelt u dan een zonnepanelenspecialist in. Deze kan u alles vertellen wat er te weten valt over zonnepanelen.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel