Talrijke voordelen van ‘schoon licht’ in de utiliteitsbouw

Automatische zonwering, bewegingsdetectie en daglichtafhankelijk kunstlicht: het zijn de gemakken die de moderne mens dienen. In combinatie met energie-efficiënte verlichting leveren ze bovendien een flinke energiebesparing op. Slim gebruik van daglicht bevordert daarnaast de sfeer en het concentratievermogen. Reden genoeg om met ‘schoon licht’ aan de slag te gaan. Samen met ISSO, UNETO-VNI en de NSVV zet Agentschap NL (voorheen SenterNovem) in een aantal brochures de mogelijkheden op een rij.

De mogelijkheden voor energiezuinige verlichting zijn even talrijk als de voordelen. Naast winst voor de portemonnee, zorgt schoon licht voor betere werkprestaties en minder milieubelasting.

Taskforce Verlichting
In utiliteitsgebouwen – scholen, kantoren, bedrijfshallen, zorggebouwen en detailhandel – gaat bijna een kwart van de energie op aan verlichting. Met de huidige technische middelen kan daar tot 70 procent op bespaard worden. De Taskforce Verlichting streeft er dan ook naar het energiegebruik voor verlichting in utiliteitsgebouwen drastisch terug te brengen. Met behoud of zelfs verbetering van de integrale lichtkwaliteit.

Slim combineren voor betere prestaties
Om een uitgebalanceerd binnenklimaat te creëren, is het van belang verschillende technieken te combineren. Daglichtafhankelijke lichtinstallaties stemmen kunstlicht af op het aanwezige daglicht. Bewegingssensoren voorkomen overbodige branduren in ongebruikte ruimten. En veel ramen zorgen voor prettig licht om in te werken, én ook het uitzicht draagt bij aan een goede werksfeer. Uit onderzoek blijkt bovendien dat daglicht de prestatie van werknemers en scholieren aanzienlijk verhoogt. Betere concentratie is een direct gevolg van meer daglicht. De dynamiek van daglicht en de beleving van de seizoenen zorgen voor meer comfort in de werk- of leeromgeving.

Volop mogelijkheden
Energiezuinige verlichting is op vele manieren toe te passen. Hoogfrequente TL-balken zijn een goed alternatief voor oude TL-verlichting en leveren 50 procent besparing op. In combinatie met reflectoren in de armaturen, aanwezigheids- endaglichtsensoren daalt het energieverbruik nog meer. Tijdsafhankelijke schakelaars regelen de nodige verlichting zonder dat u er omkijken naar heeft. Kortom, volop mogelijkheden voor elke situatie.

Energie Investeringsaftrek (EIA)
Dankzij een aanzienlijk lagere energierekening verdienen de nodige investeringen zichzelf binnen korte tijd terug. De Energie Investeringsaftrek (EIA) maakt investeringen in duurzame maatregelen nog aantrekkelijker: de investeringskosten zijn grotendeels aftrekbaar van de fiscale bedrijfswinst. Meer informatie over deze regeling is te vinden op www.agentschapnl.nl/eia.

Meer informatie

  • Brochures, maatregelen en hulpmiddelen per sector vindt u op www.agentschapnl.nl/slimmeenergie/verlichting. De brochures kunt u binnenkort bestellen via www.postbus51.nl.
  • Met behulp van de door Agentschap NL ontwikkelde verlichtingscan kunt u eenvoudig nagaan waar de besparingsmogelijkheden voor ú liggen. Op basis van uw huidige verlichtingssituatie berekent de scan de beste optie voor bedrijfshallen, scholen en kantoren. De scan is online terug te vinden viaschoonlichtscan.admea.nl.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel