Factoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden

Het rendement dat je kan behalen met zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk welk soort zonnepaneel je kiest en waar je deze gaat plaatsen. Bij het kiezen van een paneel kijk je naar de oppervlakte die beschikbaar is en het vermogen dat je wilt opwekken. Zo is bijvoorbeeld een Monokristallijn paneel (op het plaatje aangegeven als nr. 1) de beste oplossing wanneer je beschikt over een beperkte oppervlakte en toch een hoog rendement wilt genereren. Dit soort panelen zijn wel duurder dan de andere soorten.

Vervolgens ga je kijken waar je de zonnepanelen gaat plaatsen. Het is daarbij belangrijk rekening te houden met de hellingshoek van de zonnepanelen. Wanneer deze optimaal is kan er meer energie opgewekt worden en loopt het rendement ook op.

Het is ook verstandig te kijken naar de levensduur van de panelen. Wanneer ze langer mee gaan mag de investering ook duurder zijn, want het rendement kan alsnog oplopen. De subsidies die worden vergeven helpen particulieren ook de aanschaf van duurdere panelen te realiseren. Hierdoor is het mogelijk om met “korting” duurdere panelen aan te schaffen die een hoger rendement genereren. Deze subsidie is alleen nog beschikbaar in 2018 en zal in 2019 verdwijnen.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel