Zelf zonne-energie opwekken

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf energie op te wekken. Daarmee verminderen we niet alleen de CO2 uitstoot, maar besparen we ook nog eens flink op onze energiekosten. En besparen op energie, wie wil dat nou niet? De aanschaf van zonnepanelen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In eerste instantie werd de aanschaf aantrekkelijk gemaakt door subsidieregelingen van de overheid. Maar ook in de jaren na die regeling bleef het aantal huishoudens dat overstapte op zonne-energie flink stijgen. Door de grote populariteit van zonnepanelen zijn de prijzen van de aanschaf en installatie de afgelopen jaren flink gedaald. Daardoor kunt u de aanschaf van een zonne-systeem tegenwoordig al in zo’n 7 of 8 jaar terugverdienen.

 

Wat kost de aanschaf van zonnepanelen?

De prijs van een zonne-installatie is natuurlijk afhankelijk van hoeveel panelen u nodig heeft. En dit is weer afhankelijk van het aantal KWh dat u verbruikt per jaar. Dit verbruik kunt u terugvinden op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Het aantal KWh dat u verbruikt deelt u vervolgens door de (gemiddelde) opbrengst van één zonnepaneel. Deze opbrengst wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp). Dit geeft het piekvermogen aan dat een zonnepaneel kan behalen onder de meest gunstige omstandigheden. Dit ligt momenteel op zo’n 250 KWp per paneel, wat neerkomt op op 220 KWh per jaar.

Bij een totaalverbruik van bijvoorbeeld 2200 KWh per jaar, heeft u dus tien panelen nodig. Door de grote populariteit van zonnepanelen zijn er inmiddels vele leveranciers waaruit u kunt kiezen. Let bij het kiezen van een leverancier niet alleen op de (gunstige)prijs, maar kijk vooral ook naar de voorwaarden en de klantbeoordelingen.

 

Wat leveren zonnepanelen financieel op?

Op de momenten dat de panelen geen directe energie leveren, neemt u energie af bij de energieleverancier. Deze afname wordt verrekend met de energie die uw zonnepanelen over het gehele jaar opbrengt. Dit noemen we salderen. Dit levert u jaarlijks direct rendement op.

Voorbeeld: U verbruikt in een jaar 2800 KWh. Kosten: 2800 x € 0,23* = € 644,00.

                    U levert dat jaar 2600 KWh. U ontvangt daarvoor: 2600 x € 0,23 = € 598,00

                    Per saldo verbruikte u dus 200 KWh. U betaalt: 200 x € 0,23 = € 46,00

(* Prijspeil: 2017)

In dit voorbeeld bespaart u dus € 598,00 per jaar op uw energiekosten!

 

Besparen op de aanschaf

Helaas is de subsidieregeling van de overheid voor de aanschaf van een zonne-installatie afgeschaft. Sommige gemeentes geven echter nog altijd subsidie of bieden een lening aan tegen een gunstig tarief. Hiervoor kijkt u het best even op de site van uw gemeente. Maar dit is nog niet alles. Iedere particulier die zonnepanelen koopt, kan de volledige btw terugvragen bij de Belastingdienst op de aanschaf en installatie van de panelen. Afhankelijk van de grootte van uw zonnesysteem kan dit een forse besparing opleveren.

 

BTW aftrek

Particulieren die zelf opgewekte stroom gaan leveren aan het energiebedrijf worden door de belasting gezien als ondernemers. En ondernemers moeten btw afdragen. Na de aanschaf van uw zonnepanelen dient u zich dus als ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst. U ontvangt dan een BTW-nummer, waarmee u uw aangifte kan doen. Het hele eerste jaar dient u aangifte te doen als ondernemer. (let op: u bent als particulier géén ondernemer voor de inkomstenbelasting, enkel voor uw zonne-rendement) In het tweede jaar kunt u meteen ontheffing aanvragen, waardoor u geen btw aangifte meer hoeft te doen. Uw btw activiteiten zullen namelijk onder de grens van €1345,00 blijven. U valt daarmee onder de ‘kleine ondernemersregeling’ en bent vrijgesteld van btw aangifte. Klik hier voor meer informatie over het terugvragen van de BTW op de aanschaf van uw zonnepanelen.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel