Het nut van een energielabel en maatwerkadvies

Energielabels worden niet alleen voor apparaten, maar ook voor huizen aangeboden. Hiermee wordt inzicht verkregen in de mate van de energiezuinigheid. Met andere woorden, de energierekening aan het einde van het jaar zal minder hoog uitvallen wanneer men de beschikking heeft over een energiezuinig label. Voor de woningen geldt dat de labels variëren van een rode kleur met de letter G (niet energiezuinig) tot de groene kleur met de letter A (energiezuinig). Een geldig energielabel kan worden aangevraagd via een gecertificeerde energielabel adviseur. Om een energiezuinig label te verkrijgen dient de woningeigenaar energiebesparende maatregelen te treffen. Hiervoor kan een Maatwerkadvies aan worden gevraagd bij een gecertificeerde adviseur.

Dit advies omvat ook de besparing die wordt behaald naar aanleiding van de energiebesparende maatregelen. Op basis van de postcode kan bepaald worden welke adviseurs in de buurt een energielabel of Maatwerkadvies u kunnen aanbieden. Er wordt een overzicht gegeven van erkende adviseurs. Verder worden de tarieven weergegeven en kunnen de verschillende adviseurs worden vergeleken. Overigens zijn de adviseurs gecertificeerd conform BRL9500. Het energiezuinig maken van de woning kan door middel van het verbeteren van de isolatie van gevels, daken en vloeren. Daarnaast hebben niet alle woningen dubbelglas of een goede verwarmingsinstallatie. Tot slot is het in veel gevallen raadzaam om de natuurlijke ventilatie of het ventilatiesysteem te verbeteren. Alvorens een energielabel aan te vragen is het dus raadzaam om eerst een Maatwerkadvies op te stellen voor de woning.

Wanneer er geïnvesteerd dient te worden om de woning energiezuiniger te maken dan kunnen vaak subsidies worden aangevraagd. U bespaart dus op de korte termijn met goedkope maatregelen en op de lange termijn met een lagere energierekening. Overigens is een energielabel niet verplicht bij een koopoverdracht van een woning, maar is dit wel in strijd met de Europese richtlijnen. De verwachting is dat het verplichte label op de lange termijn zal worden ingevoerd.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel