Batterijen, accu’s en het milieu

Ontzettend veel apparaten gebruiken een batterij of een accu, het worden er ook steeds meer. Het is belangrijk om zoveel mogelijk oplaadbare batterijen te kopen en de wegwerpbatterijen te recyclen. Er zitten namelijk veel materialen in wegwerpbatterijen die hergebruikt kunnen worden, dit geldt ook voor accu’s. Doordat we hierdoor minder grondstoffen en energie hoeven te gebruiken is dit ook nog een beter voor het milieu, lever ze dus in. Een accu specialist vertelt ons wat meer over het gebruik en recyclen van batterijen en accu’s.

Verschil tussen batterijen en stroom uit het stopcontact

In principe is stroom uit het stopcontact veel goedkoper en milieuvriendelijker dan het gebruiken van batterijen, echter zijn batterijen niet weg te denken uit ons leven omdat we veel ook niet kunnen opladen via een stopcontact. Per persoon gebruiken wij gemiddeld 22 batterijen per jaar, daardoor zijn er in een gemiddeld huishouden jaarlijks 100 batterijen of accu’s te vinden in allerlei dagelijkse voorwerpen. Denk bijvoorbeeld eens aan een laptop, tablet, smartphone, tandenborstel, scheerapparaat, afstandsbediening, controller, elektrische fiets, fietslamp, thermostaat, weegschaal en een kookwekker, zo zijn er nog maar genoeg voorwerpen te verzinnen. Kortom, we maken er ontzettend veel gebruik van.

Productie van batterijen en accu’s

Er zijn veel verschillende grondstoffen nodig om batterijen en accu’s te maken, ook kost het maken ervan veel energie omdat er veel machines en apparaten gebruikt moeten worden. Daarom is simpele stroom uit een stopcontact zoveel goedkoper. Ook zijn er grondstoffen die uit landen komen waar het ten koste gaat van de inwoners en het milieu. Gelukkig kunnen deze grondstoffen goed hergebruikt worden, zo wordt tegenwoordig 95% van de koper, kobalt en nikkel uit de batterijen teruggewonnen worden, ook kost het recyclen een stuk minder energie dan het winnen van nieuwe grondstoffen, dit zorgt er ook voor dat deze grondstoffen niet opraken.

Waar kan je recyclen?

Bij bijna alle supermarkten en winkels waar je batterijen kunt kopen staat een recyclebak.

Het is belangrijk dat je de batterijen apart inlevert, je kan bijvoorbeeld gebruikte batterijen op een vaste plek verzamelen om ze zo regelmatig mee te nemen als je boodschappen gaat doen. Ook knoopcellen (die kleine platte batterijen) mogen in deze bakken. Overigens mogen ook smartphones of oude mobieltjes ingeleverd worden, ook deze bevatten veel materiaal dat hergebruikt kan worden. Voor bedrijven die veel accu’s gebruiken of tegenkomen kunnen bakken geregeld worden waarin ze alles kwijt kunnen, deze worden opgehaald als ze vol zijn.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel