Stap 1 richting duurzaam wonen: een goed advies

Het is nu nog de normaalste zaak om met een cv-ketel uw huis te verwarmen. Gelukkig gaat dit rap veranderen. Binnenkort is het verwarmen met een cv-ketel net zo ouderwets als stoken op kolen. We zoeken naar alternatieven voor het gebruik van fossiele brandstoffen. En dat lukt aardig! Duurzame innovaties volgen elkaar in een snel tempo op.

Wanneer we het over de energietransitie hebben, komt al snel het begrip de warmtepomp naar voren. Deze doet zijn intrede om uw woning duurzaam te verwarmen. Een voorwaarde is wel: u woning moet goed geïsoleerd zijn om de warmte optimaal te benutten. Daarnaast zien we steeds meer zonnepanelen op de daken en staat op vele zolders al de zonneboiler. Kortom: duurzaam wonen is binnen handbereik! Echter vergt dit vooralsnog wel veel tijd, moeite en kosten. Daarnaast zijn lang niet alle woningen geschikt om over te stappen op de warmtepomp. De vraag blijft hoe ziet dit eruit over 10 jaar…

Een kijkje in de CO2 armere toekomst

  • Als het zo doorgaat als het nu gaat zijn er over 10 jaar net zoveel geïnstalleerde warmtepompen in Nederland, als cv-ketels. Dit komt mede doordat woningen in Nederland steeds beter geïsoleerd worden. Onze woningen hebben hierdoor minder warmtevraag, waardoor de capaciteit van de warmtepomp sneller geschikt is voor onze energiebehoefte. Bovendien zal de kennis over warmtepompen enorm gestegen zijn bij installateurs. Die vervolgens deze kennis kunnen overdragen naar de consument.
  • Doordat er meer warmtepompen geproduceerd gaan worden in de toekomst zal de prijs van het product ook afnemen. Daarnaast wordt de belasting op gas steeds hoger. Dit is al aan de gang. Als u veel gas gebruikt (en uw woning geschikt is) is het naast het duurzame voordelen, financieel ook voordelig om al over te stappen naar een warmtepomp.
  • Vermoedelijk komen er in 2028 geen nieuwe innovatieve cv-ketels op de markt. Tegen die tijd worden nieuwe cv-ketels alleen nog samen met een warmtepomp toegepast (hybride warmtepomp)

Tips voor het heden

Is uw cv-ketel nu aan vervanging toe? Vervang deze niet zomaar voor een nieuwe, maar laat u goed adviseren over de mogelijkheden. De energietransitie is gaande en veranderd beetje bij beetje de wereld. Woningen met warmtevoorziening vanuit slechts één product, zoals de cv-ketel, volstaan in de toekomst niet meer. Het soort woning, uw eigen behoeftes, nieuwe technieken en de mogelijkheden binnen de woning komen steeds meer centraal te staan. Zij vragen naar een op maat gemaakte oplossingen. Dus kies ervoor om een cv-ketel te huren als uw cv-ketel acuut vervangen moet worden. Dan heeft u genoeg tijd om na te denken over een energiezuinige oplossing.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel