Weer meer overstappers op de energiemarkt

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is gebleken dat er in de afgelopen twaalf maanden een recordaantal consumenten overgestapt is van energieleverancier in Nederland. Zeventien procent van de energieconsumenten zijn tussen medio 2015 en medio 2016 overgestapt. Het blijkt ook dat consumenten die al eens overgestapt zijn dit vaker doen. Van deze groep is zo’n 64% twee keer of vaker overgestapt.

Concurrentie en besparen op energiekosten

Consumenten die overstappen ‘dwingen’ de energieleveranciers om met elkaar te concurreren. Hierdoor wordt de dienstverlening (geleidelijk) beter en zijn de prijzen scherp. Het ACM heeft berekend dat Nederlandse consumenten ruim 300 euro per jaar kunnen besparen op hun energierekening. Er is een verschil in de besparing door de uiteenlopende looptijden van de contracten. Vooral consumenten die hun hele leven nog nooit zijn overgestapt kunnen erg veel besparen.
Nederland heeft volgens het onderzoek van de ACM één van de meest competitieve markten in Europa wat betreft elektriciteit en gas. De ACM zegt hier het volgende over: “In Nederland stappen relatief veel consumenten over van energieleverancier. Zij kunnen daarbij kiezen uit een relatief groot aantal leveranciers en kunnen gemakkelijk prijzen vergelijken.”

Opbouw energierekening

Bijna 40 procent van de energierekening bestaat uit de leveringskosten, dus de kosten van de energie die jij gebruikt en om deze bij jou in huis te krijgen. Iets meer dan 40 procent wordt betaald aan belastingen en de overige kosten zijn netwerkkosten en bijvoorbeeld de meterhuur. Gemiddeld betaalde een Nederlands huishouden afgelopen jaar 1550 euro over het gehele jaar gezien. Vorig jaar was dit nog bijna 1700 euro.

Energie vergelijken

Profiteer jij nog niet van de concurrentie op de energiemarkt? Het is nooit te laat om te beginnen met besparen op de vaste lasten. Op een website als www.EasySwitch.nl kan je overstappen van energieleverancier. In de vergelijker kan je ook jouw persoonlijke voorkeuren aangeven, bijvoorbeeld of je alleen groene energiecontracten wil vergelijken of een vast of variabel tarief wil. De onafhankelijke energievergelijker van EasySwitch.nl is al jaren een betrouwbare plek om energie te vergelijken in Nederland!

Bericht auteur: Redactie Energie Channel