Tips bij het kiezen van de juiste LED lampen

LED lampen hebben de markt voor verlichting inmiddels overgenomen. Gloeilampen worden nog nauwelijks verkocht. De reden hiervoor is dat LED verlichting veel zuiniger is voor het milieu. Door de ontwikkeling in lichtkwaliteit, betrouwbaarheid en een flinke prijsdaling is het erg aantrekkelijk om over te stappen op LED. Echt nieuw is LED verlichting niet, het is al een ruime tijd op de markt. Sinds de jaren ‘60 kwamen de eerste LED verlichting namelijk al op de markt.

Spaarlampen is de grootste concurrent van LED. Op het gebied van Licht kwaliteit word LED verlichting prettiger ervaren. Toch is het voor de consumenten nog een flinke klus om de juist LED verlichting te vinden. Er zijn zoveel verschillende versies te verkrijgen die verschillen in maten, vormen en lichtsterkte. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij een aantal tips voor je om mee te nemen tijdens het kopen van nieuwe lamp.

Welke type LED Lamp zijn er?

Normaal zijn wij gewent om door middel van het aantal wattages een keus te maken welke gloeilamp we nodig hebben. Bij LED verlichting is dit anders en hebben ze en andere omschrijving.

LED gloeilampen: De traditionele gloeilampen van 15 tot 100 Watt kunnen hiermee vervangen worden. Deze soort LED verlichting lijken het meest op de gloeilampen die wij kennen.
LED kaarslampen: Is voornamelijk geschikt voor kroonluchters.
LED kogellampen: Deze worden vooral gebruikt voor decoratieve doeleinden. Het zijn over het algemeen wat kleinere vormen dan de standaard gloeilampen.
LED globe: Dit is de grote variant van de gloeilamp. De LED globe lampen worden veel toegepast in openbare ruimtes of als sfeerverlichting in grote kroonluchters.

Hoeveel Watt heeft een LED lamp

Iedereen is met gloeilampen gewent om te kijken naar het aantal watt. Bij het aantal watt waren we ook gewent hoe fel je licht is. Met een LED verlichting is dat allemaal anders geworden. Het energieverbruik is namelijk maar 10% tot 20% van een gemiddelde gloeilamp terwijl er bijna hetzelfde hoeveelheid licht uit komt. Voor LED word nu een term gebruikt Lumen. Op internet kun je makkelijk overzichten vinden van hoeveel watt vergelijkbaar is met een Lum. Als tip willen wij ook meegeven dat je altijd even moet controleren in een winkel hoe de verlichting er precies uit komt te zien. In de meeste zaken staan er al een aantal verlichtingen als showroom model om je een goede indruk te geven van de LED verlichting.

Welke lichtkleur voor LED?

In het begin waren de LED verlichting erg koud en kil ze hadden een sterke fel wit of blauwachtige licht. Ze waren toen niet erg aantrekkelijk om op te hangen in een woonkamer of slaapkamer. Gelukkig is het door ontwikkelingen allemaal aangepast en hebben de LED verlichtingen allemaal een kleurtemperaturen(Kelvin). Hoe lager de cijfers hoe warmer het licht is. Een gloeilamp zoals wij gewent zijn is bijvoorbeeld 2700k. Een kaars is bijvoorbeeld 1500k.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel