Energievergelijker stuk goedkoper dan energiecollectief

Hoewel dit al vaker is aangetoond, is nog steeds veruit het grootste deel van de Nederlandse huishoudens hiervan niet op de hoogte: met een overstap via een energiecollectief bespaard u een stuk minder dan met een overstap via een energievergelijker. Dit is onlangs nog maar eens aangetoond door Energievergelijker Totaalbesparen.com, die onderzoek deed naar de uitkomsten van energiecollectieven in het eerste kwartaal van 2018.

 

Energievergelijker of energiecollectief?

Er zijn in Nederland verschillende energiecollectieven actief, waarvan de meest bekende die van de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en Sloopdecrisis zijn. Daarnaast zijn er ook verschillende energievergelijkers actief die elk weer eigen tarieven hanteren. Vergelijkingswebsite Totaalbesparen.com deed onderzoek naar de prijzen van deze verschillende energiecollectieven en energievergelijkers in het eerste kwartaal van 2018. Daaruit is gebleken dat zelfs de minst voordelige energievergelijker nog steeds goedkoper is dan het meest voordelige energiecollectief.

 

Resultaten eerste kwartaal 2018

Het onderzoek naar prijsverschillen tussen energiecollectieven en energievergelijkers is gedaan op basis van het gemiddelde energieverbruik van Nederlandse huishoudens in 2017. Dat was voor dit jaar 3000 kWh stroom en 1470 m3 gas. Omdat nog steeds het grootste deel van Nederland een enkele meter heeft, is voor de berekeningen uitgegaan van een enkele meter. Gekeken werd naar 1-jarige contracten. Dit om de logische reden dat een meerjarig contract altijd nadeliger is doordat de welkomstkorting maar een enkele keer wordt uitbetaald. De resultaten op basis van deze gegevens zagen er bij de energiecollectieven als volgt uit:

Consumentenbond

Het goedkoopste 1-jarig contract werd aangeboden voor de prijs van € 1.568,72. Dit bod werd gedaan door de NLE.

Vereniging Eigen Huis

Het goedkoopste 1-jarig contract werd aangeboden voor de prijs van € 1.537,00. Dit bod werd gedaan door Budget Energie.

Sloopdecrisis

Het goedkoopste 1-jarig contract werd aangeboden voor de prijs van € 1.529,57. Ook dit bod werd gedaan door Budget Energie.

Bij eenzelfde verbruik bleek Sloopdecrisis dus het meest voordelige energiecollectief te zijn. Het energiecollectief van De Consumentenbond bood de slechtste prijs. Vervolgens werden deze zelfde prijzen ook opgehaald bij de verschillende energievergelijkers. Daaruit kwamen de volgende prijzen naar voren:

Totaalbesparen.com

Het goedkoopste 1-jarig contract werd aangeboden voor de prijs van € 1.439,59. Dit bod werd gedaan door Nuon.

Pricewise

Het goedkoopste 1-jarig contract werd aangeboden voor de prijs van € 1.520,50. Ook dit bod werd gedaan door Nuon.

Gaslicht.com

Het goedkoopste 1-jarig contract werd aangeboden voor de prijs van € 1.520,51. En ook dit bod werd weer gedaan door Nuon.

Het goedkoopste 1-jarig contract bij de energievergelijkers van die van Nuon via Totaalbesparen.com. Hoewel Gaslicht.com de duurste energievergelijker was, bood deze nog steeds een prijs die ruim €9 onder die van het goedkoopste energiecollectief lag. Het verschil tussen het Consumentenbond energiecollectief en de energievergelijker van Totaalbesparen.com, was het grootst. Daar zat een verschil maar liefst € 130 tussen.

 

Conclusie

Ook in 2018 blijken energiecollectieven nog steeds duurder dan energievergelijkers. Het is zelfs zo dat het goedkoopste energiecollectief nog steeds duurder is dan de duurste energievergelijker. Naar de prijzen van de energiecollectieven wordt jaarlijks weer onderzoek gedaan. Zo deed RTL nieuws hier al onderzoek naar in 2014 en kwam ook toen al tot de conclusie dat energiecollectieven niet goedkoper zijn. Toch maken consumenten nog altijd massaal gebruik van energiecollectieven en laten daarbij telkens weer een aardige besparing liggen. Dat is natuurlijk zonde. Dus bent u van plan over te stappen van energieleverancier? Dan doet u er goed aan om ook even de prijzen van uw energiecollectief te vergelijken met die van de verschillende energievergelijkers.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel