Een gezond werkklimaat

Een gezond werkklimaat: gratis daglicht en gepaste kunstverlichting

Een beter gebruik van daglicht kan in sommige situaties – naast een voor werknemers aangenamer werkomgeving – grote besparingen opleveren.

Verlichting in gebouwen verbruikt ongeveer 25% van al onze elektrische energie. Toch hebben werknemers voldoende daglicht nodig om goed te functioneren. Helaas is het niet altijd mogelijk om daglicht als verlichting te gebruiken. Depressiviteit, oogklachten en hoofdpijn zijn klachten die kunnen samenhangen met gebrek aan daglicht.

Het ontwikkelen van goed kunstlicht (lampen) en het goed gebruiken van kunstlicht is voor die situaties dus van belang.

Kunstverlichting
Daglicht vormt de basis, kunstlicht vult dit aan om op die momenten, dat er onvoldoende daglicht is, toch te zorgen dat de werkplek voldoende verlicht is.

Onderstaand laten we u enkele voorbeelden zien hoe u kunstlicht kunt toepassen.
– Voor een kantoorruimte waarbij u bijvoorbeeld niet direct aan het raam zit en u het daglicht minder benut is de Philips kleur 840 friswit licht een goede oplossing. Deze lamp geeft in de juiste verhouding comfortabel licht.

– Even lekker naar buiten om een wandeling te maken en te pauzeren, soms is dat niet mogelijk gezien het weer. Het is dan fijn wanneer een kantine voorzien is van goed daglicht en kunstlicht. De Philips TLD lamp kleur 827 geeft extra warm licht en is in combinatie met het binnenvallende daglicht behaaglijk.

– Een goede nabootsing van het daglicht is noodzakelijk bij beroepen waarbij kleurherkenning zeer nauwkeurig beoordeelt moet worden. Zoals in de Grafische sector bij drukkerijen of bij autospuiterijen, maar ook kunstschilders en fotograven gebruiken dan graag de Philips TL-lampen licht kleur 930 tot 965 daglicht.
Bij voldoende armaturen met deze kunstverlichting zal de werkruimte een juiste hoeveelheid egaal licht krijgen, zonder schaduweffecten en andere beperkingen van licht op kleur.

Samenvattend
Maak zoveel mogelijk gebruik van het gratis daglicht in met combinatie met zorgvuldig gekozen kunstverlichting. Samen zorgt dit voor een prettig werkklimaat.

Besparingstips

  • Vergelijk dezelfde type lampen onderling met elkaar – er zijn al snel besparingen op stroom (watt) en op levensduur (langere levensduur) mogelijk.
  • De juiste inval van daglicht op de werkplek wordt nog steeds als het prettigste licht ervaren.
  • Het is inmiddels mogelijk om spaarlampen en tl-lampen te kunnen dimmen, let hierop bij de aanschaf.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel