De ideale vervanger voor al uw verlichting: led

Het begon jaren geleden met spaarlampen van redelijke kwaliteit, maar sindsdien is er heel veel veranderd in het landschap van verlichting. Waar spaarlampen tot enkele jaren geleden nog werden aangeprezen als alternatief voor de gloeilamp, is de led nu bezig aan een onweerstaanbare opkomst. Het heeft alles te maken met de grote voordelen die de led biedt op het gebied van energiebesparing en comfort. De led kan echter ook prima worden gebruikt op plaatsen die je op voorhand niet had kunnen denken.

Een voorbeeld: steeds meer bedrijven laten de tl-balken lekker voor wat ze zijn en vervangen ze door led tl. Dat is niet alleen goed voor de lichtopbrengst, maar vooral heel goed voor de energiebesparing. Led is namelijk nog een stuk zuiniger dan tl en veel verbouwingen zijn in een klap onnodig. De nieuwe led tl is namelijk prima te plaatsen in de bekende tl-armaturen. Simpelweg erin klikken en klaar.

Het leuke is: deze handige truc is ook uitstekend toe te passen op andere armaturen. Denk er goed over na of ergens nog halogeen of gloeilampen in een fitting hebt zitten. Deze lampen kunnen per direct weg, want ze zijn duur en vervanging in de vorm van led is zeker aanwezig. Voor elke fitting tegenwoordig een led-equivalent te vinden.

Tot voor kort hadden mensen die leds niet zagen zitten, nog enkele argumenten. Bij enkele led’s was het lichtbeeld niet mooi, was de lichtsterkte niet okee, of kwam er een rare kleurzweem over alles te liggen. Dit is niet meer het geval. Technisch zijn led’s dusdanig verbeterd dat ze volwaardige tegenhangers zijn voor iedere andere lichtbron. Het grote voordeel van enorme energiebesparing komt daar nog eens bij. Zo zijn er tl-balken van 58 watt met een goede lichtopbrengst, maar is daar een led-lamp voor met niet meer dan 8 watt. Scheelt nogal!

Daarnaast hebben led’s van vandaag de dag een extra pluspuntje. Steeds vaker kunnen ze worden aangesloten op dimmers, en dat is wel zo handig als je niet de hele dag in hetzelfde schijnsel wil zitten. Leuk meegenomen is dat de led, bijvoorbeeld van Osram of Philips, op vol vermogen nog altijd zeer weinig vermogen opnemen, in vergelijking met halogeen. Een laatste tip is gericht op de bewuste consument: daar waar het meeste wordt verlicht, wordt het meeste bespaard. Ga dus de vaakst gebruikte lichtpunten af en vervang deze het eerst voor led’s. De aanschafprijs is misschien hoger, de besparing is nog veel hoger.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel