De toekomst van lampen

Energiebesparing en milieu. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlandse consument milieu geen goede beweegreden vindt om een aankoop te doen. Wel als het gaat om duurzaamheid en energiebesparing. Tenslotte: hierdoor houdt de consument geldt over in zijn portemonnee. Als het gaat om duurzaamheid van verlichting en energiekosten is de consument zich steeds vaker bewust over de voordelen van LED verlichting ten opzichte van een gloei- of halogeenlamp. De aanschafkosten zijn hoger, maar het verbruik ligt lager en de gebruiksduur is langer. Door opgelegde regelgeving vanuit de Europese Unie zijn de gloei- en halogeenlamp uit productie genomen. Althans dit geldt voor de gloeilamp, voor de halogeenlamp is dit in beperkte mate van toepassing.

Verbod gloei- en halogeenlamp

Al enige jaren worden gloeilampen niet meer verkocht – alleen mogen winkels nog bestaande winkelvoorraden verkopen en gloeilampen gebruiken in industriële of huishoudelijke toepassingen, denk aan: koelkastverlichting, het lampje in een naaimachine of bijv. autoverlichting. De halogeenlamp is in beperkte mate uit productie genomen. Een Europees productieverbod op alle halogeenlampen is uitgesteld tot 2018. In eerste instantie zou het verbod eerder ingaan. Lobbyisten van o.a. de vereniging Lightning Europe geven aan dat de LED lamp als alternatief nog niet klaar is om de massamarkt van de halogeenlamp over te nemen. Momenteel zijn slechts enkele halogeenlampen uit productie genomen. Nu de gloeilamp uit productie is en de halogeenlamp langzaam aan steeds meer verdwijnt uit productie, moeten alternatieven zijn. Wat zijn de alternatieven?

LED en spaarlampen als alternatief

Verlichting uit LED lampen is op dit moment de meest gebruikte alternatief. LED is vele malen zuiniger qua energiekosten en de levensduur is ook langer. Hier tegenover is de LED lamp duurder in aanschaf. LED is te verkrijgen in diverse wattage en met diverse fittingen. De kleur van het licht kan ook verschillen, van helder wit tot een geel tint. Het andere alternatief is de gloeilamp. De gloeilamp is vooral bekend vanwege het feit dat de lamp moet opwarmen voordat de verlichting uit de gloeilamp op volle sterkte is. Een gloeilamp is goedkoper dan LED. Hier tegenover is de levensduur ook korter en verbruik hoger.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel