7 keer energie besparen

De energierekening is een maandelijks terugkerende kostenpost, maar wel een waar op te besparen valt. Er zijn tal van kleine en grotere zaken die u kunt uitvoeren om uw energieverbruik (en de kosten) kunt verlagen. Met deze 7 bespaartips vordert de vermindering al aanzienlijk.

Niet alle radiatoren hoog

Nu de koude periode weer is aangebroken, zetten we de kachel allen vaak weer wat hoger. Hoe kouder, hoe meer gas u doorgaans verbruikt. Om te besparen tijdens dit grootverbruik, is het verstandig om de kachels in ruimtes waarin u (bijna) niet komt, niet heel de dag op een hoge stand te zetten. Komt u overdag niet in de slaapkamer? Houd de kachel daar dan lager: dan slaapt u vaak ook beter en bespaart u zo’n 70 euro per jaar. Houd de kachels wel op minimaal 15 graden, anders kunnen leidingen bevriezen bij vorst.

Zet de thermostaat een graad lager

Het is plezant als de leefruimte warm is. Maar de thermostaat kan hier misschien wel een graad lager. Koud hebben hoeft niet: een dekentje, dikkere trui en pantoffels kunnen u helpen het warm te krijgen of houden. Het is heel makkelijk om de kachel lekker hoog te zetten, maar er zijn ook andere manieren om u te verwarmen. Als het dan echt nog koud is, is de kachel hoger zetten natuurlijk een uitkomst. Het is alleen wel de moeite waard om het graadje lager te proberen.

Zorg ervoor dat warmte niet ontsnapt

Verwarmt u een ruimte? Houd deze dan ook warm en zorg dat er geen warmte door ramen en deuren kan ontsnappen. Bent u iemand die de deur weleens vergeet te sluiten? Kies dan voor deurdrangers. Daarmee sluit de deur automatisch achter u. Dit helpt u weer besparen op de energiekosten.

Zet thermostaat lager voor vertrek

Gaat u het huis uit of is het tijd voor de nachtrust? Dan kan de kachel een uur voordat u de woonkamer (of een andere ruimte waarin u veel bent) verlaat, al lager worden gezet. Het blijft daarna namelijk nog wel even warm. Dit scheelt zo weer een uur verwarmen. Heeft u regelmaat en kan de kachel altijd op dezelfde tijdstippen aan en uit? Kies dan voor een thermostaatklok. Zo heeft u geen omkijken naar de temperatuur. Of misschien is een slimme thermostaat plezierig voor u. Wilt u dat het warm is bij thuiskomst? Laat dan niet heel de dag de kachel aan, maar zorg ervoor dat de kachel iets voordat u thuiskomt begint met verwarmen.

Ga bewuster om met huishoudelijke apparaten

De waterkoker, de wasmachine, de vaatwasser, de wasdroger en alle andere apparaten waar stroom voor wordt gebruikt: u kunt er waarschijnlijk zuiniger mee omgaan. Vul de waterkoker bijvoorbeeld alleen met het water dat u nodig heeft. Eén kopje thee zetten, maar één liter water verwarmen is zonde. Let ook op met stroomslurpende apparaten zoals de wasdroger. Wasjes ophangen kan bijvoorbeeld best wat schelen. Verder scheelt het goed onderhouden van de apparaten ook energie. Ontkalk de waterkoker bijvoorbeeld en houd de filter van de droger schoon. Hetzelfde geldt voor alle andere huishoudelijke apparaten.

Haal stekkers uit stopcontacten

Veel stekkers van huishoudelijke apparaten zitten continu in de stopcontacten. Dit hoeft bij velen niet per se. Heeft u uw telefoon opgeladen? Haal de stekker dan uit het stopcontact. Hetzelfde geldt voor de televisie, radio en lampen. Ook al laad u niets op, er vindt altijd sluipverbruik plaats als er een stekker in het stopcontact zit.

Vergelijk energiecontracten en kies het goedkoopste

Weet u wat voor energiecontract u heeft en wat u betaalt voor stroom en gas? Dit verschilt per energieleverancier. Het verschil zit vooral in de welkomstkorting die leveranciers aanbieden. Ook de vaste leveringskosten voor gas en stroom lopen uiteen. Vooral hierdoor is een contract voordelig of niet. Gaat u elk jaar voor een 1-jarig contract, dan kunt u deze welkomstkorting elke keer weer ontvangen bij het kiezen van een ander energiecontract. Welk contract voor u voordelig zal zijn, kunt u bekijken in een energievergelijker. Hierin worden de voordeligste contracten voor uw woning en verbruik op een rij gezet.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel