Tips om energie te besparen

Besparen op je energieverbruik is niet alleen goed voor je bankrekening, maar ook voor het milieu. Er zijn verschillende manieren om geld over te houden door bewust bezig te zijn met je energieverbruik. Om te beginnen moet je altijd goed in de gaten houden dat je niet te veel betaalt. Dat begint bijvoorbeeld met het controleren van je jaarrekening. Een vervelende klus, waar veel mensen geen zin in hebben, maar ook je energieleverancier kan weleens een fout maken, die jou geld kan kosten.

Slimme meter en thermostaat
Het is sowieso verstandig om bovenop je verbruik te zitten. Daar bestaan tegenwoordig allerlei handige instrumenten voor. Zo krijg je bij veel energieleveranciers standaard een zogenaamde slimme meter. Dit is een digitale meter die de meterstanden automatisch doorgeeft aan je leverancier en netbeheerder. Maar een slimme meter geeft jou ook meer inzicht in je verbruik. Naast een slimme meter heb je tegenwoordig ook een slimme thermostaat. Het handige van dit apparaat is dat hij zich aanpast aan je dag- en weekritme. Wanneer je niet thuis bent, schakelt hij bijvoorbeeld automatisch de verwarming uit. Je kunt hem ook op afstand bedienen door middel van een app.

Gebruik je apparaten efficiënter
Je kunt bij veel leveranciers ook gebruik maken van een verbruiksmanager. Dat is een app die je heel veel informatie geeft over je verbruik, uitgesplitst per dag of dagdeel, maar bijvoorbeeld ook over welke apparaten veel of juist weinig stroom verbruiken. Als je dat weet, kun je efficiënter gebruik maken van die apparaten. Zet bijvoorbeeld niet je wasmachine of vaatwasser halfgevuld aan, laat nooit onnodig de lichten branden en zet apparaten altijd helemaal uit in plaats van stand by. En wist je dat koken op gas voordeliger is dan elektrisch koken?

Investeren om te kunnen besparen
Soms is het nodig om eerst een investering te doen voordat je kunt gaan besparen. Maar bedenk wel dat je die investering altijd terugverdient. Of het nu gaat om het verbeteren van de isolatie van je woning of om het aanschaffen van energiezuinige apparaten, een zuinige cv-ketel of ledlampen. Ledlampen heb je er bijvoorbeeld al in één jaar uit. Maar zelfs grote investeringen als zonnepanelen of vloerverwarming verdien je in ongeveer tien jaar terug.

Nog meer besparen?
Heb je al wat energie besparende maatregelen toegepast en wil je nog meer in de portemonnee besparen? Dan is het vergelijken van energieleverancier de volgende optie. Overstappen van energieleverancier kan al snel enkele honderden euro’s per jaar opleveren. Het vergelijken van energie is mogelijk bij een online energievergelijker. Deze vergelijker vergelijkt op basis van jou ingegeven verbruik bij welke energieleverancier je het voordeligst de energie kan afnemen.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel