Energiebesparing zit in eenvoud

Schüco TipTronic is hét antwoord op verspilling van energie en de oplossing voor stijgende energiekosten.

De oplossing is intelligent en eenvoudig tegelijkertijd.

Ramen worden na opening automatisch weer gesloten (stand-alone of met een Domotica-systeem). Dit verhoogt het comfort en zorgt voor een aanzienlijke besparing op de stookkosten. Energie besparen begint bij het slimmer maken van gebouwen!

Met het handmatig ventileren van ruimtes met behulp van ramen wordt geen optimale uitwisseling van de lucht bereikt, ook niet als hierbij een strenge discipline gehanteerd wordt. Dit geldt zowel voor woningen als complete (kantoor)gebouwen. Afhankelijk van het jaargetijde kan gesteld worden dat een raam gemiddeld 2 tot 10 minuten open moet staan om de noodzakelijk uitwisseling van CO2 te waarborgen en geproduceerd vocht af te voeren. Bij een raam met een kiepstand is dat zelfs 60 minuten. Deze door mensen geregelde ventilatie past niet binnen de doelstellingen om energie te besparen.

Maximaal energie besparen
De behoefte aan ventileren is niet constant genoeg en de mens heeft onvoldoende zintuigen om dit perfect te reguleren. Bovendien is de mens niet altijd aanwezig of in de gelegenheid de ramen te openen dan wel te sluiten. Maximaal energie besparen kan alleen worden gerealiseerd door gebouwen slimmer te maken. Mechanische ventilatie- en beluchtingsystemen, met of zonder warmte terugwinning, voldoen slechts beperkt, omdat de bewoner of gebruiker het raam graag spontaan en individueel wil blijven gebruiken.

Met behoud van de voor de mens vertrouwde intuïtieve bedieningsfunctie, is aan het TipTronic-systeem een comfortverhogende intelligentie toegekend. Het TipTronic-raam kan individueel bediend worden met de raamgreep zelf én met behulp van een nieuw ontwikkelde afstandsbediening.

Naast de reeds bestaande greep voor een conventioneel draaikiepraam (AvanTec – radiografische greep), waarmee bijvoorbeeld een bovenlicht of een buitenzonwering kan worden bediend, heeft Schüco het TipTronic-concept met een hoogwaardige transponder, 3-kanaals zender (afstandsbediening) en de nodige ontvangst- en aansluitmodules voor de stroomverzorging uitgebreid.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel