Besparen op je energiekosten

Wil je energie besparen?

De energierekening werd dit jaar met bijna 110 euro duurder in vergelijking met vorig jaar. Dat komt doordat er extra heffingen over energie betaald moeten worden. Tijd om echt eens te gaan letten op de kosten voor energie en te zien of het verbruik naar beneden kan of we energie kunnen krijgen tegen een lagere prijs. Het wordt nml. steeds aantrekkelijker om flink op de uitgaven van de energierekening te besparen. Dat kan op verschillende manieren, zoals het isoleren van het huis, het uitzetten van apparatuur die veel stroom verbruiken of door zelf energie op te wekken. In dit artikel meer informatie over de verschillende mogelijkheden voor korting op energie.

Hoeveel verbruik ik?

Een methode om energie te besparen, is het uitzetten van bepaalde apparaten. Zet de televisie uit, en laat deze niet aan staan in standby-mode. Maar er zijn meer apparaten waarvan aanhankelijk gedacht wordt dat zij minder verbruiken dan in de praktijk waar blijkt te zijn.

Bij energiebedrijven is tegenwoordig een slimme energiemeter te koop waarmee de consument gemakkelijk inzicht kan krijgen van zijn energieverbruik. Zo weet de consument precies welke apparaten (onbedoeld) het meeste stroom verbruiken en dus de meeste energiekosten veroorzaken.

Zelf energie opwekken

Een andere, steeds populairdere manier om op de kosten voor energie te besparen, is het zelf opwekken van energie middels bijvoorbeeld zonnepanelen. Dankzij subsidies is de aanschaf van zonnepanelen steeds betaalbaarder geworden. Het overschot aan opgewekte energie kan de consument terug leveren aan de energiemaatschappij, die de energierekening dan verrekent. Er zijn momenten dat de overheid extra subsidie verschaft op de aanschaf van zonnepanelen. Houd dit goed in de gaten.

Energie vergelijken

De meest gemakkelijke manier om te bezuinigen op de energierekening, is wellicht overstappen op een andere energiemaatschappij. Dat kan door energie te vergelijken. Als dan blijkt dat een andere energieaanbieder goedkoper is, is het verstandig een overstap te doen. Houd wel goed het energiecontract in de gaten in verband met het opzegtermijn dat vaak in dit contract beschreven staat.

Door regelmatig energieprijzen met elkaar te vergelijken, kan de consument een behoorlijke besparing realiseren. Op een dergelijke manier wordt de energierekening weer een stuk betaalbaarder.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel