Verschillende vormen van zonne-energie

Zonne-energie. Het wordt meer en meer gebruikt. Waarschijnlijk zie je in jouw buurt steeds vaker zonnepanelen over dakpannen geplaatst worden. De panelen hebben hun weg gevonden van grote, innoverende bedrijven naar het dak van je buurman om de hoek. Zonne-energie is ingeburgerd. Maar er zijn verschillende vormen van zonne-energie. De ene energie-aanbieder regelt het anders dan de andere. Lees hieronder op welke manieren jij de energie van de sterkste batterij ter wereld kunt inzetten.

Zonnepanelen

Deze vorm van het opwekken van zonne-energie komt het meest voor (in Nederland). Hierbij wordt gebruik gemaakt van fotovoltaïsche cellen (PV-cellen). Deze cellen zetten het zonlicht direct om in elektriciteit. Daarmee ontstaat het gouden ei: zonnestroom.

Thermische zonne-energie

Dit is een andere veelgebruikte manier om zonne-energie op te wekken. Bij thermische zonne-energie wordt zonlicht omgezet in warmte. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde zonneboilers (ook wel zonnecollectoren).

Zonnetoren

Dit is een alternatieve – minder bekende – vorm van het opwekken van zonne-energie. Er wordt gebruik gemaakt van een cirkelvormige, doorzichtige collector die open is aan de rand. Onder die cirkelvorm wordt lucht opgewarmd door de zon. Op die manier ontstaat een soort opslagruimte met warme lucht. In het midden bovenop de cirkel staat een toren. De opgewarmde lucht stijgt hierin op. De toren zuigt nieuwe – koude – lucht aan aan de rand van de opslagruimte. Zo ontstaat een continue stroom van lucht, die kan worden versterkt door buizen gevuld met water onder het dak te plaatsen. Overdag zullen deze zichzelf opwarmen, terwijl ze ’s nachts hun warmte afgeven.

Uiteindelijk kan deze zonne-energie – op basis van luchtstroom – door windturbines worden omgezet in mechanische energie. Generatoren kunnen op hun beurt deze mechanische energie weer omzetten in elektrische energie.

Geconcentreerde zonne-energie

Hiermee wordt ook wel ‘thermische zonne-energie’ bedoeld. Deze manier van het opwekken van zonne-energie is vooral goed in te zetten in landen met veel zonuren. Bij geconcentreerde zonne-energie worden de zonnestralen op een klein oppervlak samengebracht met behulp van spiegels. Op die manier ontstaat een zeer hoge temperatuur, waar stoom van gemaakt kan worden. Met die stoom wordt – net als in een reguliere centrale – elektriciteit opgewekt.

Zonne-energie voor de burger

Zoals je misschien zelf al wel dacht, zijn bovenstaande manieren niet altijd geschikt voor particulieren. De meest voorkomende (huis-tuin-en-keuken) manieren om zonne-energie op te wekken, zijn:
-Het omzetten van zonlicht in warmte via zonnecollectoren (of zonneboilers)
-Het omzetten van zonlicht in elektriciteit via zonnepanelen

Aanbieders zonne-energie

De ene aanbieder regelt dit nu eenmaal anders dan de andere. Vergelijk het aanbod van de verschillende energiemaatschappijen op www.energievergelijker.nl.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel