Is het rijden met een elektrische auto een grote klap voor je stroomkosten?

Elektrisch rijden heeft de toekomst, deze uitspraak hoor je vaak de laatste tijd. Op steeds meer plekken staan laadpalen om de batterij op te kunnen laden en het rijden met benzine of diesel wordt steeds meer ontmoedigt. Maar het laden van de batterij kost stroom, betekent dit dat je stroomkosten dan de pan uitrijzen? Hier is je antwoord op deze vraag.

Extra stroom tappen

Het rijden met een elektrische auto is qua “brandstof” voordeliger dan met fossiele brandstoffen. Niet alleen qua kosten, maar ook vanwege het gemak. Je elektrische auto kan je thuis opladen in plaats van naar een tankstation te moeten rijden. Deze stroom komt wel uit je eigen huis, dus je moet er rekening mee houden dat de kosten dan ook voor eigen rekening zijn. Van een bijna-hartaanval zal het waarschijnlijk niet komen. Om de batterij van je elektrische auto op te laden heb je veel stroom nodig, maar op de nota is dit maar een klein onderdeel van ongeveer tien procent van het totaalplaatje. Het is wel aan te raden het oplaadpunt op een andere zekeringsgroep te zetten, om geen problemen met de apparaten in huis te krijgen. Hier op Auto-onderdelen24.nl kan je anders wel nieuwe zekeringen kopen.

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen

De batterij van een elektrische auto opladen duurt langer dan van een telefoon. Je bent al energiebewuster bezig door met een elektrische auto te rijden, dus waarom niet nog zuiniger aan de gang door ook je stroom milieuvriendelijker op te wekken. Veel huishoudens hebben tegenwoordig zonnepanelen en de aanschaf ervan is vrij simpel. Het aanschaffen van de panelen is een grote investering, net als van een elektrische auto, maar betaalt zich snel terug doordat je je energiekosten flink drukt. Je drukt de kosten van je eigen stroomverbruik en daarmee de kosten van het opladen van je auto. De batterij van je lamp zal even snel opgeladen zijn met de stroom van zonnepanelen als met stroom van een energieleverancier.

Overwegingen

Het kiezen voor elektrisch rijden kan dus zeker voordeliger zijn, ook al kunnen je energiekosten hierdoor meer worden. Het is in het begin een grote investering, maar deze verdient zich na een paar jaar terug. Het overwegen om elektrisch te rijden hangt vooral af van of je de investering in de auto en mogelijk zonnepanelen kan doen.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel