Revolutie in het opwekken van zonne-energie

De toekomst is groen. Steeds meer huishoudens schakelen over op groene stroom en ook kiezen steeds meer mensen ervoor om zonnepanelen op het dak van hun huis te installeren. Dit is een investering die zichzelf binnen enkele jaren terugverdient, niet alleen goed voor de planeet dus, maar ook voor de portemonnee.

Innovatie in zonnepanelen

Gezien zonnepanelen voor commercieel gebruik een relatief nieuwe technologie is, zien we dat er nog veel winst te behalen valt bij de manier waarop stroom wordt opgewekt en verwerkt wordt via deze panelen om vervolgens te worden doorgestuurd naar een centrale plek.

Een probleem waar traditionele zonnepanelen mee kampen is dat alle losse panelen, modules genoemd, direct met elkaar verbonden zijn. Wanneer één module niet naar behoren functioneert, is dit van invloed op de mate waarin de overige, goed functionerende modules energie kunnen opwekken.

Dit houdt in dat de zwakste module bepaalt hoeveel energie er kan worden opgewekt door het totaal aan modules. Stel dat in deze situatie één module wordt geblokkeerd van zonlicht, bijvoorbeeld door een boom waarvan de schaduw in de namiddag over het dak valt, dit ook een negatief effect heeft op de modules die nog wél volledig zonlicht ontvangen.

SolarEdge

Een bedrijf dat op dit probleem een antwoord heeft gevonden is SolarEdge. Door een innovatief systeem heeft SolarEdge weten te realiseren dat ieder zonnepaneel op een dak individueel energie kan opwekken en onafhankelijk van de andere panelen kan doorgeven.

Hierdoor functioneert het geheel aan panelen op een dak vele malen efficiënter, waardoor er tot wel 30 procent meer energie kan worden opgewekt ten opzichte van traditionele zonnepanelen.

Daarnaast maakt SolarEdge gebruik van maximale plaatsing van panelen op een dak. Zodat niet slechts, één van kanten van een dak wordt bedekt, wat nu nog wel vaak gebeurt. Niet alleen heeft dit als voordeel dat er vanuit meerdere hoeken meer zonlicht kan worden gevangen, ook verbetert het de esthetische waarde van een dak door een meer volledige bedekking.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel