Isolatiematerialen

Isolatiematerialen – welke keuzes heeft u?

Er zijn vele verschillende materialen waarmee u uw huis kunt voorzien van isolatie. De materialen worden onderscheiden in kunststof, minerale en natuurlijke materialen. Isolatiemateriaal sluit lucht in en hoort  daarom ook ‘luchtig’ van structuur te zijn. Isolatiemateriaal wordt altijd van alle kanten goed afgesloten om te voorkomen dat de ingesloten lucht in het materiaal kan gaan circuleren.

Kunststof materialen

Kunststof (of syntetische) materialen zijn over het algemeen waterafstotend en laag in gewicht. Het is makkelijk te snijden, maar kunststof is wel minder flexibel dan minerale materialen. Kunststof materialen zijn verkrijgbaar in schuimplaten, piepschuimbolletjes en als schuim dat ingeblazen kan worden, zoals in een spouwmuur. Hieronder ziet u de meest populaire kunststof isolatiematerialen met hun eigenschappen.

  • PUR (Polyurethaan)

Is verkrijgbaar in spuitbare schuim en in platen. PUR onstaat door een chemische reactie die optreedt door verschillende materialen samen te brengen. Het isoleert goed en het werkt brandvertragend.

  • PIR (Polyisocyanuraat)

Heeft dezelfde werking als PUR, maar is beter brandbestendig. Het wordt vooral gebruikt voor het isoleren van daken, vloeren en spouwmuren.

  • EPS (Geëxpandeerd polystreen)

Polystreenkorrels worden met stoom verwarmd waardoor ze uitzetten (expanderen) en aan elkaar gaan kleven in grote blokken. Het is vrij goedkoop maar niet flexibel en het krimpt langzaam.

  • XPS (Geëxtrudeerd polystreen)

Vloeibaar materiaal wordt onder hoge druk door een opening geperst (extrusie) Het krijgt hierdoor een gesloten structuur en is waterafstotend, wat het geschikt maakt voor het isoleren van vochtige (kruip)ruimtes.

Minerale materialen

Rots- of steenwol en glaswol zijn bekende minerale materialen. Steenwol bestaat uit vulkanisch gesteente en glaswol uit gerecycled glas. Deze materialen worden voornamelijk toegepast bij het isoleren van daken en spouwmuren. Bij daken wordt vaak gebruik gemaakt van deze materialen in zachte vorm, bij spouwmuren in een halfharde vorm. Voordelen van steen- en glaswol zijn dat ze onbrandbaar zijn en geluidsisolerend werken. De kosten van beide materialen zijn ongeveer gelijk.

Natuurlijke materialen

Er zijn verschillende materialen uit de natuur die erg geschikt zijn om te gebruiken als isolatiemateriaal, ook wel bio-ecologische isolatiematerialen genoemd. Deze materialen bestaan uit natuurlijke grondstoffen, ze zijn plantaardig of dierlijk en bevatten geen tot erg weinig chemische toegevoegde stoffen. Zo zijn er bijvoorbeeld vlasvezels, kleikorrels en schapenwol. De prijzen van natuurlijke materialen liggen vaak wat hoger dan andere materialen omdat ze voornamelijk door lokale en gespecialiseerde bedrijven worden verkocht. De meest gebruikte natuurlijke isolatiematerialen zijn:

  • Vlasvezels: Houden warmte goed vast en zijn vochtregulerend. Ook absorbeert het geluidstrillingen en is het dus geluidsisolerend.
  • Schapenwol: Heeft dezelfde eigenschappen als vlasvezels en laat daarnaast damp makkelijk door.
  • Kleikorrels: Zijn voornamelijk geschikt als isolatie voor de kruipruimte. De isolatiewaarde ligt vrij laag waardoor er een dikke laag nodig is, wat bij een kruipruimte meestal wel goed mogelijk is.
  • Schelpen: Worden vaak gebruikt als bodemisolatie omdat door de lage isolatiewaarde en dikke laag moet worden aangebracht. Ze houden vocht en stank goed tegen.
  • Kurk: Is verkrijgbaar in platen en wordt gebruikt voor vloer- dak- en spouwmuurisolatie. Ook wordt het als korrels en rollen. Het heeft een goede geluidsisolerende werking.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel