Energieopslag in Nederland

Nederland gebruikt steeds meer energie en de gasvoorraad raakt op. Dat betekent onder meer dat vervoer en verwarming op andere energiebronnen moeten overgaan. Daar moet Nederland nu al op inspelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door meer aan energieopslag te doen.

Pieken en dalen opvangen

Energieopslag is in Nederland nog niet heel bekend. Het kan echter bijdragen aan een goed functionerend en duurzaam elektriciteitsnetwerk. Om de continuïteit van energieleveringen te waarborgen, moeten de pieken en dalen van energieopwekking worden opgevangen. Ook als de zon niet schijnt of de windkracht laag is, moet er energie geleverd worden. Opslag van energie wordt onmisbaar voor een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem.

Energieopslagsystemen

Nederland lijkt uitstekend gepositioneerd om met innovatieve technologie en infrastructuur grootschalige energieopslag te helpen realiseren. Daarmee kan ons land een substantiële bijdrage leveren aan de leveringszekerheid, hier én op andere Europese energiemarkten. Veel partijen herkennen deze kans en de eerste ideeën en initiatieven komen op gang. Zoals industriële energieopslagsystemen. Deze worden al gebruikt door nutsbedrijven, netwerkbeheerders, energieproducenten en -handelaars en industriële ondernemingen. Transformatorstations brengen de stroom op het juiste spanningsniveau en maken de stroom geschikt om te transporteren.

Hydro-energie

Een andere vorm van energieopslag is hydro-energie. Een pompcentrale pompt ‘s nachts water naar een hoger gelegen spaarbekken. Daar worden ’s ochtends, als er piekbelastingen zijn, de sluizen opengezet. Het vallende water drijft vervolgens de alternatoren aan die de stroom produceren. Nederland heeft als vlak land nooit een grote rol gespeeld op het gebied van hydro-energie, maar daar komt verandering in.

Invoering energieopslag

Een versnelling van de invoering van grootschalige opslag van energie is nodig, om onze eigen energievoorziening op termijn veilig te stellen. En om de Nederlandse economie optimaal van deze kans te laten profiteren. De doorlooptijd van dit type projecten is lang en het aandeel duurzame energie stijgt de komende jaren snel.

Bericht auteur: Redactie Energie Channel